Μάθετε που ξοδεύετε τα χρήματα σας: Το πρώτο βήμα της δημιουργίας οικιακού budget [Free Download]

Μάθετε που ξοδεύετε τα χρήματα σας

Το κυριότερο λάθος που κάνουμε όσον αφορά την διαχείριση των χρημάτων μας είναι το να μην ξέρουμε που τα ξοδεύουμε. Το έκανα και εγώ κατά το παρελθόν όμως από το 2013 μέχρι σήμερα γνωρίζω κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άνω το 97% που πάνε τα χρήματα που ξοδεύω αφού κρατάω ευλαβικά ένα πολύ ακριβές αρχείο που το ενημερώνω τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Στο ίδιο αρχείο καταγράφω μαζί με τα έξοδα και τα έσοδα κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αφού πολύ πιθανόν να εκπλαγείτε κι εσείς όταν διαπιστώσετε πως την περασμένη χρονιά ξοδέψατε γύρω στα €800,00 για τον καθημερινό σας καφέ και την τυρόπιτα! Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι χρειάζεται να δουλεύουν έναν μήνα τον χρόνο για αυτήν και μόνο την καθημερινή τους συνήθεια. Αν καπνίζεται κιόλας το πράγμα ξεφεύγει κάπως από τον έλεγχο.

Η καταγραφή των εξόδων δεν χρειάζεται να είναι μια καταναγκαστική εργασία που που απαιτεί ακρίβεια λεπτού του ευρώ. Προσωπικά κρατάω τις αποδείξεις από κάθε μου έξοδο και σημειώνω στο σημειωματάριο του κινητού αυτά για τα οποία δεν έχω απόδειξη. Με αυτά ανά χείρας κάθε τρείς ή τέσσερις ημέρες ενημερώνω το αρχείο excel το οποίο και έχω αποθηκευμένο στο cloud έτσι ώστε να έχω πρόσβαση από laptop, desktop ακόμα και από το κινητό ομως αυτό ειναι κάτι το οποίο δεν το συνηθίζω. Φυσικά υπάρχουν και εφαρμογές για κινητό αλλά αποφεύγω να τις χρησιμοποιώ για τρεις λόγους:

  • Έλεγχος της κυριότητας των δεδομένων μου,
  • Δυνατότητα προσθήκης νέως στοιχείων και
  • Δυνατότητα μελλοντικής επεξεργασίας και ανάλυσης.

Όλα τα παραπάνω τα προσφέρει ένα φύλλο excel οπότε μου είναι αρκετό προς το παρόν και δεν σκέφτομαι να το αλλάξω στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον.

Πως κάνω την καταγραφή των εξόδων

Καταρχήν κάθε άτομο που αποτελεί το νοικοκυριό αποτελεί από μόνο του μια πηγή εξόδων με τις δικές του κατηγορίες εξόδων. Προτιμώ λοιπόν να καταγράφω τα έξοδα κάθε μέλους ξεχωριστά αφού αυτό μου δίνει την δυνατότητα να γνωρίζω με μεγαλύτερη ακρίβεια όχι μόνο σε τι ξοδεύεται αλλά και από ποιον. Για τους εθισμένους στα στατιστικά δεδομένα, όπως εγώ, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Αυτή είναι μια δυνατότητα που, διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν έχω βρει σε κάποια σοβαρή εφαρμογή για κινητό.Κάθε άτομο έχει τις δικές του κατηγορίες εξόδων, οι οποίες βέβαια μπορούν να υπάρχουν και σε άλλα άτομα. Για παράδειγμα μια τετραμελής συμβατική οικογένεια την χωρίζω στις πέντε πηγές εξόδων:

  • Το νοικοκυριό
  • Η Μάνα
  • Ο Πατέρας
  • 1ο Παιδί
  • 2ο Παιδί

Κάθε έξοδο το κατηγοριοποιώ σε μια γενικότερη ενότητα η οποία το περικλείει . Για παράδειγμα στην γενικότερη κατηγορία ΣΤΕΓΑΣΗ, που εντάσσεται στο Νοικοκυριό, θα βάλω μέσα υποκατηγορίες όπως: Συντήρηση σπιτιού, Ενέργεια, Δημοτική φόροι, Ύδρευση κ.α. Οι υποκατηγορίες μας βοηθούν στο να γνωρίζουμε καλύτερα το που κατευθύνονται τα χρήματα μας. Αντίθετα αν χρησιμοποιούσαμε μόνο την γενικότερη κατηγορία χωρίς τις λεπτομέρειες των υποκατηγοριών τότε η γενικότητα ΣΤΕΓΑΣΗ δεν θα μας βοηθούσε και πολύ στο επόμενο βήμα μας που είναι η κατάστρωση ενός οικιακού budget, θα ήταν πολύ γενικό και μάλλον δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα στο να κατανοήσουμε τον 
προορισμό των εξόδων μας.

Καταγραφή εσόδων

Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και την καταγραφή εόδων. Κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να διαθέτει πολλές πηγές εσόδων και καταγράφονται όλες ξεχωριστά ώστε, όπως και στα έξοδα, να μπορούμε να γνωρίζουμε από που ακριβώς προέρχονται. Ακόμα και οι ελάχιστες αποδόσεις των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων των τραπεζών καταγράφονται στην κατηγορία των εσόδων με τον τίτλο “ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”!

Μηνιαία καταγραφή της κινητής περιουσίας

Στο αρχείο του Excel υπάρχει και ακόμα ένα tab στο οποίο καταγράφω μηνιαία όλη την κινητή περιουσία (μετρητά, καταθέσεις, επενδύσεις). Αν έχω καταγράψει σωστά τα έξοδα τότε στο τέλος του μήνα η περιουσία που καταγράφεται σε αυτό το tab θα πρέπει να διαφέρει από τον προηγούμενο μήνα σε ποσό ίσο με το ισοζύγιο εσόδων εξόδων που καταγράψαμε στο tab καταγραφής εξόδων και εσόδων.

Κατεβάστε δωρεάν το φύλλο excel

Με όλα αυτά κατά νου δημιούργησα το αρχείο excel που σας διαθέτω δωρεάν. Είναι τόσο απλό όσο χρειάζεται και μπορεί να επεκταθεί όσο εσείς χρειάζεστε. Μπορείτε δηλαδή να προσθέσετε δικές σας κατηγορίες εξόδων ώστε να αντεπεξέρχεται στις δικές σας ανάγκες. Αν έχετε προσθέσει κάποια βελτίωση μπορείτε να την μοιραστείτε στα σχόλια ώστε να επωφεληθούμε από αυτήν. Κατεβάστε το λοιπόν και αρχίστε να το χρησιμοποιείται συστηματικά. Είμαι σίγουρος πως θα εκπλαγείτε από αυτά που θα διαπιστώσετε από τον πρώτο κιόλας μήνα κάνοντας ταυτόχρονα το πρώτο βήμα προς την δημιουργία του πρώτου σας οικιακού budget! Κατεβάστε το από ΕΔΩ.

About author View all posts Author website

Aristidis Tonikidis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *